Beograd na vodi preneo zeleni „pelcer“ novoj Beogradskoj autobuskoj stanici

Beograd na vodi preneo zeleni „pelcer“ novoj Beogradskoj autobuskoj stanici

Da li ste nekada čuli za holandski brest? Prema jednom predanju, u Kraljevskim botaničkim vrtovima u Kjuu u Londonu, domu najveće i najraznovrsnije kolekcije biljaka na svetu, do 1910. godine postojalo je jedno stablo holandskog bresta staro čak 150 godina i visoko 37 metara. Holandski brest, inače, predstavlja jedan ili više hibrida između brdskog i poljskih brestova, a dostiže visinu od 35 do 40 metara.

Sadnja drveća u Beogradu na vodi

Beograd na vodi je poklonio više od 60 odraslih sadnica upravo ove vrste drveća novoj Beogradskoj autobuskoj stanici (BAS) u Bloku 42, u znak dobrodošlice. Drvoredi holandskog bresta krase novo autobusko čvorište na Novom Beogradu, odakle će mnogobrojni putnici i turisti kretati u otkrivanje lepota srpske prestonice. Međutim, što je još važnije, ove sadnice će doprineti boljem kvalitetu vazduha u mestu sa značajnim saobraćajnim intenzitetom.

S obzirom na to da je jedan od bitnih aspekata razvoja Beograda na vodi ozelenjavanje javnih površina, ovom donacijom prenosi se ’pelcer’ iz najmodernijeg naselja u zemlji i na drugu stranu reke.

Zelene oaze Beograda na vodi

Na desnoj obali Save, Beograd na vodi već godinama predano radi na ulepšavanju prostora od Brankovog mosta do Gazele, preuređujući pejzaž i stvarajući prijatne, urbane zelene površine, pa je tako u okviru ovog višestruko nagrađivanog projekta do sada zasađeno više od 2.000 sadnica drveća.

new-sava-squer-min

Na Savskom trgu, po površini najvećem u zemlji, prijatnu hladovinu za posetioce prave krošnje više od 300 stabala različite vrste drveća, dok je Savski park na površini od čak četiri fudbalska terena pretvoren u jednu od najvećih zelenih oaza u centru prestonice. Ovo omiljeno dečije igralište oplemenjeno je sa više od 140 stabala dekorativnih trešanja, ukrasnih jabuka i drugih sorti u skladu sa lokalnom tradicijom, valovitom travnatom stazom, kao i mekanim i uvek zelenim travnjacima koji se redovno zalivaju.

Drvoredi javora, graba, vrba i drugih vrsta drveća ulepšavaju glavne ulice naselja, kao i omiljeno beogradsko šetalište – Sava Promenadu. Posebna pažnja posvećuje se i zelenilu u žardinjerama u kojima tokom godine oživljavaju različite vrste cveća i drugog bilja, u skladu sa promenama godišnjeg doba, što dodatno transformiše prostor. Takođe, svaka zgrada ima uređeno unutrašnje dvorište, čime je Beograd na vodi, osim estetskih zahteva, ispoštovao i preporuku Svetske zdravstvene organizacije da na 300 metara od svake zgrade treba da postoji najmanje 0,5 hektara zelene površine.

Briga o budućnosti

Osim toga, veoma su važni edukacija i podizanje svesti o životnoj sredini, naročito od malih nogu. Zato Beograd na vodi u okviru najmodernije državne škole pravi mini botaničku baštu, kao jedan vid „zelenog kabineta“ za biologiju, u kojem će se uzgajati odabrane sorte poput sekvoje, čileanskog bora, japanskog javora, kao i Pančićeve omorike. Na taj način, đaci će učiti o značaju očuvanja prirodne okoline od najranijeg uzrasta.

Mini botanička bašta u školi

Beograd na vodi, takođe, radi i na obnovi dugo godina zapuštenog Svetonikolskog parka kod hotela Bristol. U njemu će biti zasađeno oko 200 novih odraslih stabala autohtonih vrsta drveća sa našeg podneblja, poput javora, platana ili hrasta, a park će krasiti i samoodrživi travnjaci i žbunje različite spratnosti.

Kontakt
Povratak na vrh