Državna osnovna škola u Beogradu na vodi prima prve đake već sledećeg septembra

Državna osnovna škola u Beogradu na vodi prima prve đake već sledećeg septembra

U Beogradu na vodi do kraja ove godine biće završeno još šest stambenih zgrada sa blizu hiljadu stanova. Uz ukupno 4.500 useljenih stanova u 23 zgrade, Beograd na vodi u narednu godinu ulazi sa brojnim realizovanim, započetim, ali i planiranim projektima javne namene. Nova državna škola i vrtić, novi i obnovljeni parkovi, pijaca i šetalište stanarima ovog dela grada pružaju sve prednosti savremenog stanovanja, a sugrađanima donose nove javne prostore za obrazovanje, rekreaciju i slobodno vreme.

Radovi na temeljima državne osnovne škole u Beogradu na vodi su završeni, a u narednim danima počinje izgradnja betonske konstrukcije zgrade. Istovremeno, na obližnjem gradilištu u toku je podizanje zidova prizemlja modernog državnog vrtića.

Beograd na vodi vrtić

Izgradnja ovog najsavremenjeg obrazovnog kampusa u zaleđu Savskog trga počela je krajem maja svečanim polaganjem kamena-temeljca, a prvi đaci će u novu školu krenuti već sledećeg septembra. Tamo će ih dočekati prostrano dvorište sa sportskim terenima, savremeno opremljeni kabineti, kao i mini botanička bašta. Ovo je tek prva od ukupno tri nove državne škole u Beogradu na vodi, koje će moći da prime ukupno 1.920 đaka iz celog grada.

Pored vrtića koji je u izgradnji i koji će vrata mališanima otvoriti takođe sledećeg septembra, u Beogradu na vodi ih je planirano 10, sa smeštajnim kapacitetom za 1.650 dece. Trenutno u okviru projekta najmlađi mogu da borave u dva privatna, ekološki orijentisana vrtića.

Beograd na vodi pijaca

Glavni grad će, zahvaljujući ulaganjima kompanije Belgrade Waterfront, uskoro dobiti i brojne nove javne prostore. Pijaca u blizini Gazele od 16.000 kvadratnih metara predstavljaće beogradsku verziju čuvenih pijaca La Boqueria u Barseloni ili Mercato Centrale u Firenci i postaće novo mesto okupljanja. Veliku atrakciju predstavljaće i Železnički most, koji će nakon rekonstrukcije biti pretvoren u pešački i činiće deo šetališta koje će spajati novobeogradsku obalu Save sa Topčiderom. Pešački selfie most ispred Kule Beograd već je nezaobilazna destinacija svih posetilaca Sava Promenade.

Beograd na vodi selfie most

Belgrade Waterfront veliku pažnju posvećuje ozelenjavanju, pa tako uskoro počinje rekonstrukcija Svetonikolskog parka kod hotela Bristol, u kojem će, između ostalog, biti zasađeno oko 200 sadnica odraslog drveća.

Beograd na vodi Bristol park

Biće obnovljeni i delovi parka Republike Srpske, Topčiderskog i parka kod Gazele. Na desnoj obali Save planirana je izgradnja još četiri parka, uključujući i veliku zelenu oazu kod Ekonomskog fakulteta.

Kontakt
Povratak na vrh