Raspisan međunarodni konkurs za novo arhitektonsko rešenje budućeg Muzeja Nikole Tesle

Raspisan međunarodni konkurs za novo arhitektonsko rešenje budućeg Muzeja Nikole Tesle

Muzej Nikole Tesle konačno će dobiti prostor kakav mu priliči, i to u zgradi nekadašnje Fabrike hartije Milana Vape, poznatoj i kao zgrada Jugošpeda, u Bulevaru vojvode Mišića u Beogradu na vodi.

Prva fabrika u Srbiji podignuta nakon Prvog svetskog rata 1924. godine i dalje će ostati spomenik kulture pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, ali će nakon predviđene adaptacije biti prilagođena potrebama muzeja u kom će biti izložena celokupna zaostavština jednog od najvećih umova svih vremena, a ne samo delimična kao što je to dosad bio slučaj na postojećoj adresi u Krunskoj ulici.

Želeći da sačuva dostojno sećanje na Nikolu Teslu i da čitavom svetu predstavi njegov genijalni rad na inovativan i savremen način, Belgrade Waterfront raspisao je međunarodni konkurs za novo arhitektonsko rešenje zgrade u koju će se preseliti muzej.

Zgrada prve srpske fabrike papira nalazi se na parceli od 7.200 kvadrata i na dva sprata raspolaže sa više od 8.400 kvadrata. Na konkursu se traži rešenje kojim će se sačuvati istorijska vrednost jednog od najočuvanijih i najznačajnijih objekata industrijske arhitekture u Srbiji i kreirati prostor za veoma bogatu i sadržajnu muzejsku postavku, posvećenu jednom od najvećih pronalazača modernog doba.

Belgrade Waterfront poziva sve zainteresovane subjekte iz Srbije i inostranstva da se prijave na konkurs od 4. oktobra do 17. decembra 2024. godine i učestvuju u poduhvatu koji bi na simboličan način trebalo da nasleđe srpskog genija spoji s arhitekturom starog Beograda, ali i modernim izgledom prestonice oličenim u Beogradu na vodi.

Konkursna dokumentacija se može preuzeti OVDE, a stručni žiri, sastavljen od predstavnika kompanije i eminentnih stručnjaka iz oblasti arhitekture, proglasiće pobednika najkasnije 31. decembra ove godine. Više detalja o konkursnom zadatku, načinu učešća i propozicijama konkursa dostupno je na https://www.muzejnikoletesle-konkurs.rs/.

Oživljavanjem još jednog građevinskog bisera od kulturno-istorijskog značaja za Srbiju, Belgrade Waterfront nastavlja da posvećeno radi na restauraciji bogatog arhitektonskog nasleđa srpske prestonice i neguje sećanje na velikane koji su nas zadužili. Nakon Beogradske zadruge, hotela Bristol i Savskog trga, vreme je da starim sjajem zasija i ova stoletna zgrada-muzej.

Kontakt
Povratak na vrh