BW Obrazovni kampus – mesto učenja, rasta, smeha i igre

Uz svečanu ceremoniju, nedavno je u Beogradu na vodi postavljen kamen-temeljac za obrazovni kampus koji obuhvata državni vrtić i školu. U temelj je ugrađena i vremenska kapsula s porukama za buduće generacije. Pre nego što uplovimo u priču o ovom inovativnom edukativnom centru i otkrijemo šta sve čeka buduće đake, hajde da proputujemo kroz vreme i uživamo u kratkoj, zanimljivoj priči o istoriji školstva u srpskoj prestonici.

CHAP0009_Shot 9_Final_2_11zon

Da li znate kada i kako je osnovana prva osnovna škola u Beogradu? Početkom XVIII veka, pored Saborne crkve, u okviru Mitropolitovog dvora, otvorena je Mala grčka škola koju su pohađala deca grčkih trgovaca. Nakon dolaska Austrijanaca, Grci su se iselili, a škola je izgubila svoju funkciju. Kako bi sprečio zatvaranje, mitropolit Mojsije Petrović 1718. godine angažuje Grka Gerasima da podučava srpsku decu, što se smatra godinom osnivanja prve srpske osnovne škole.

Tri veka kasnije i svega oko dva kilometra dalje, zvanično je u zaleđu Savskog trga počela izgradnja najmodernijeg obrazovnog kampusa koji će promeniti tokove učenja i unaprediti kvalitet najlepšeg životnog doba.

Vrtić za zdravo odrastanje

CHAP0009_Shot 7_Final_1_11zon

S obzirom na to da se deca uče od malih nogu, čim dođe trenutak da mališane upišete u vrtić, imamo lepe vesti – oko izbora više neće biti dileme. Osim što ćete biti zadovoljni uslovima, deca će nestrpljivo čekati da ih svako jutro ostavite u obdaništu. Tamo će ih čekati drugari u posebno opremljenim sobama. Sve prostorije dizajnirane su kao posebne „kućice“, hodnikom povezane u kružnu formu. Svaka „kućica“ imaće specifičan karakter i oblik koji će stvarati prijatan i miran ambijent prilagođen deci. Na raspolaganju će im biti i najsavremenija multifunkcionalna sala za druženja, priredbe, predstave i mesto smeha, igre i nezaboravnih momenata.

Znamo da mališani najviše vole da vreme provode napolju i da je boravak na vazduhu neophodan za zdravo odrastanje. Zato će biti oduševljeni prostranim dvorištem od gotovo 1.400 kvadratnih metara, koje je zamišljeno kao veliko dečje igralište. Ono će biti ispunjeno ljuljaškama, toboganima, kulama za penjanje, posebno osmišljenim brdašcetom za igru i drugim rekvizitima. Osim što će im vreme biti upotpunjeno na najlepši mogući način – u igri – mislilo se i na njihov pravilan rast, te će u okviru vrtića postojati posebna zona sa različitim taktilnim površinama koje će pomoći razvoju njihovih senzomotornih veština.

Dvorište će biti u potpunosti oivičeno zelenilom i drvećem sa svih strana. Takav prirodni okvir pružaće odličnu zaštitu i izolaciju od spoljašnje buke, stvarajući oazu mira i sigurnosti za vaše mališane.

Kako vreme brzo prolazi i deca dok „trepnete“ porastu, dolazi trenutak da im pakujete knjige i pratite ih u školu. Razumemo da promene navika umeju da budu izazovne i da je pravljenje nove organizacije nekada nelagodno. Ali, šta ako vam kažemo da ne morate menjati barem jednu od tih navika?

Ukoliko ste prethodnih godina svako jutro svoju decu pratili do najmodernijeg vrtića u Beogradu, možete nastaviti istim putem i narednih osam godina. Time ćete sebi olakšati izbor i zadržati deo vaše ustaljene rutine, a vaša deca će se lako prilagoditi prelasku iz obdaništa u školu. To je samo jedan od mnogobrojnih razloga da vašu decu upišete u državnu osnovnu školu u Beogradu na vodi.

CHAP0009_Shot 8_Final_1_11zon

Inspirativni svet obrazovanja

Ulaganjem u najbolje uslove za edukaciju, Belgrade Waterfront postavlja nove standarde kako bi deci učenje bilo zadovoljstvo u inspirativnom i podsticajnom ambijentu.

Na prostoru od gotovo 5.000 kvadrata, škola će imati najsavremenije opremljene učionice i specijalizovane kabinete. Odmori u dvorištu biće poseban užitak za mališane zahvaljujući mnogobrojnim sadržajima. Godinama lekari upozoravaju na nedostatak fizičke aktivnosti kod dece, a Beograd na vodi nastoji da se tom problemu suprotstavi izgradnjom sportskih terena unutar školskog dvorišta. Uz laku dostupnost, deca će vrlo brzo zavoleti sport, što će značajno uticati na njihov zdrav razvoj.

Podizanje svesti o životnoj sredini i njenom očuvanju takođe je od velikog značaja. Budući đaci će imati prilike da uče u jednoj vrsti „zelenog kabineta“ za biologiju, koji će predstavljati mini botaničku baštu. U tom zelenom kutku uzgajaće se odabrane sorte poput sekvoje, čileanskog bora, japanskog javora, kao i Pančićeve omorike, pružajući deci jedinstveno iskustvo učenja o prirodi.

Edukacija se ne završava kada zvono označi kraj poslednjeg časa. Okruženje izvan kampusa bogato je sadržajima koji dodatno doprinose obrazovanju, ali i zabavi dece. Prvi sused biće Istorijski muzej Srbije, koji će biti smešten u renoviranoj zgradi nekadašnje Glavne železničke stanice. Pored njega, u rekonstruisanoj zgradi stare pošte biće smešten interaktivni dečji muzej, radionice za mališane, kao i pozorišna scena, što će najmlađe naročito obradovati.

CHAP0009_Shot 10_Final_3_11zon
Kontakt
Povratak na vrh